VVD-voorzitter Henry Keizer legt per direct zijn functie neer. Hij heeft dat donderdag laten weten in een persverklaring.
Keizer lag onder vuur vanwege mogelijke financiële malversaties en legde al eerder zijn voorzitterschap tijdelijk neer.
Keizer noemt het in zijn verklaring een ,,onwenselijke situatie” dat hij komend weekend op het VVD-congres zou worden herbenoemd als voorzitter. Dit terwijl hij tegelijkertijd zijn taken als partijvoorzitter tijdelijk had neergelegd vanwege het onderzoek dat naar zijn handelen loopt.
“Het is daarom dat ik heb besloten om mijn voorzitterschap van de VVD per direct neer te leggen”, aldus Keizer. “Dat was geen gemakkelijk besluit, omdat ik met hart en ziel aan onze partij verknocht ben.”
Volgens onderzoeksjournalisten van Follow the Money kocht Keizer in 2012 voor te weinig geld het uitvaartbedrijf De Facultatieve.
Schandpaal
Keizer zegt dat hij zich van tevoren heeft gerealiseerd dat het voorzitterschap hem tot een publiek persoon zou maken, maar dat hij niet was voorbereid op wat er de laatste weken over hem heen is gekomen.
"Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn gezin zijn dit onvoorstelbaar zware dagen. Misschien zegt u: dat hoort er nu eenmaal bij. Maar u kunt zich hopelijk voorstellen dat het enorm ingrijpend is om van het ene moment op het andere aan de schandpaal te worden genageld'', aldus Keizer.
Hij laat weten dat voor een aantal mensen het vonnis meteen was geveld: deze man deugt niet. "Aan de andere kant heb ik van heel veel mensen, binnen en buiten de partij, warme steunbetuigingen en goede wensen mogen ontvangen. Daar ben ik zeer dankbaar voor.''
Het hoofdbestuur van de VVD respecteert het besluit van Keizer. Vicevoorzitter Jeanette Baljeu heeft de taken van Keizer voorlopig overgenomen. Zij laat weten dat Keizer veel voor elkaar heeft gekregen. "Zo was hij de motor achter de grootste partijvernieuwing sinds de oprichting in 1948''.
Crematievereniging
De zaak draait om de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, een in 1874 opgerichte club die als doel had om lijkverbranding, ook wel crematie, in Nederland legaal te maken. De crematievereniging werd groter en groter, en groeide uit tot een uitvaartorganisatie die actief is in meerdere landen met levensverzekeringen, eigen crematoria en een R&D-afdeling voor verbrandingsovens. Het bedrijf is tegenwoordig wereldmarktleider op het gebied van crematie-ovens.
In 2012 sluit Keizer samen met drie compagnons een zeer lucratieve deal. Ze nemen de commerciële activiteiten van de vereniging over voor 12,5 miljoen euro. Een koopje, want een EY-accountant stelt de boekwaarde van het bedrijf dat jaar vast op 31,5 miljoen euro.
Vlak na de deal halen Keizer en consorten 12 miljoen euro aan dividend uit het uitvaartbedrijf. Geld dat eigenlijk bedoeld was voor de 65.000 leden van de ideële vereniging, die voor de overname voor 100 procent aandeelhouder was van De Facultatieve. En dus betalen Keizer en zijn zakenpartners feitelijk slechts een half miljoen euro voor het bedrijf.
Dubbele petten
Dan is er nog de kwestie van de dubbele petten, of eigenlijk drie petten. Keizer was zowel adviseur van de ideële vereniging, de verkopende partij, als directeur van uitvaartbedrijf De Facultatieve. Bovendien was hij directeur van de kopende partij, het vennootschap dat door Keizer en zijn drie compagnons is opgericht.
Later kwam daar een nieuwe onthulling van Follow the Money bij: de vrouw van Keizer zou eind jaren negentig voor 500.000 gulden aan onterechte declaraties hebben ingediend bij De Facultatieve. Ook de zoon van van de VVD-voorzitter werkte voor een dubieus 'advocatenkantoor'. Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman besloot afgelopen week zich te gaan bemoeien met de zaak.